Je eerste baan, je eerste huis

16 juni 2016

Je eerste baan, je eerste huis

Met het beginnen van je eerste baan komt financiële zelfstandigheid. Dat is een heerlijk gevoel. Zelfstandigheid betekent ook de vrijheid om zelf keuzes te maken. Het moment dat het eerste salaris wordt bijgeschreven op de bankrekening is reden voor een feestje. Maar vergeet niet dat met die zelfstandigheid ook een hoop extra verantwoordelijkheid komt kijken. Want hoe ga je verstandig met je geld om en heb je al gedacht aan het afsluiten van de nodige verzekeringen? Misschien wil je wel een auto kopen of droom je over een eerste koophuis.

De meeste mensen beginnen hun eerste baan tegenwoordig niet met een vast contract. Ook met een tijdelijk contract of werk op uitzendbasis is het echter mogelijk een eigen koophuis te krijgen. De regels voor het kunnen afsluiten van een hypotheek zijn strenger geworden maar dat is in veel gevallen ook in jouw eigen voordeel. Er wordt vooral gekeken naar het risico dat je de hypotheek niet meer kunt betalen omdat je zonder werk komt te zitten bijvoorbeeld.

Heb je nu een tijdelijk contract maar zien jij en je werkgever een langere arbeidsperiode wel zitten? Dan kan de werkgever dat op een werkgeversverklaring aangeven. Met deze intentieverklaring kun je in veel gevallen gewoon een hypotheek aanvragen. Alsof je een vast contract hebt.

Heb je geen intentieverklaring of werk je als uitzendkracht of freelancer? Ook dan kun je meestal een hypotheek krijgen. Niet direct als je begint met werken maar als je kunt aantonen dat je de afgelopen drie jaar hebt gewerkt.

Vrijheid en verantwoordelijkheid
Met het kopen van een eerste koophuis ben je ineens verantwoordelijk voor de hypotheek, het onderhoud en het betalen van alle vaste vasten. Het hebben van een eigen koophuis kan zeker ook juist zorgen voor een gevoel van vrijheid. Een eigen plek en het gevoel helemaal onafhankelijk te zijn is een goed gevoel.

Niet voor iedereen geldt dat de eerste baan meteen de juiste baan is, dus in het begin van je carrière wil je flexibel zijn.  Het nadeel van jezelf in de schulden steken door een huis te kopen is dat je gewoon minder flexibel bent. Op het moment dat je een hypotheek en een huis hebt kun je veel minder makkelijk verhuizen. De vaste lasten die een eigen koophuis met zich mee brengen maken dat je niet zomaar je baan kunt opzeggen om het avontuur op te zoeken van een nieuwe baan of een carrière switch.

Bedenk dus voordat je een koophuis koopt of die verantwoordelijkheid bij je past. Denk daarbij niet alleen aan het nu maar ook aan de toekomst.

Hulp bij kopen
Ouders kunnen helpen bij de aankoop van je eerste koophuis. Dat kunnen ze doen door te lenen of te schenken of te participeren in de hypotheek. Er zijn verschillende hypotheken die hier special voor zijn ontwikkeld bijvoorbeeld de generatiehypotheek van De Rabobank, de startersbox van Obvion en het Florius Startplan van Florius.

Meer lezen over een eerste koophuis? Lees ook de andere blogs van Portaal of neem eens een kijkje op de website www.eerste-koophuis.nl of www.huiskopenvoorbeginners.nl 

Reageer via Facebook