Op huizenjacht, waar let je op

4 augustus 2016

Op huizenjacht, waar let je op

Het is niet niks om je eerste koophuis te kopen. In de zoektocht naar de perfecte koopwoning kun je makkelijk overweldigd worden door alle mogelijkheden en goed bedoelde tips van mensen uit de omgeving. Waar moet je nu op letten wanneer je op huizenjacht gaat?

De hypotheek
Voordat je op huizenjacht gaat is het verstandig om je te verdiepen in de hypotheek. Zo weet je wat je maximaal kunt lenen en in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken. Het maakt het zoeken makkelijker omdat je door het budget en een duidelijk kader hebt om in te zoeken. Denk niet te makkelijk over deze stap. Het is echt verstandig om bij meerdere aanbieders te praten over de hypotheek. De tijd die je stopt in het uitzoeken van de hypotheek is niet voor niets want uiteindelijk zul je er toch aan moeten geloven om een verstandige keuze te maken.

Selectie van koophuizen
Nu je weet in welke prijsklasse je kunt gaan zoeken is het tijd voor het leukere werk: huizen kijken. Begin gewoon eens met een avondje door te brengen op internet en bekijk bijvoorbeeld bij kopenbijportaal.nl het aanbod van koophuizen in jouw prijsklasse. Door veel koophuizen te bekijken kom je er steeds beter achter wat jou aanspreekt of wat je vooral niet wil. Gebruik dit voor het maken van een wensenlijstje. Waar moet jouw eerste koopwoning absoluut aan voldoen en wat wil je beslist niet? Wees in deze fase nog niet te strikt en neem in je selectie ook eens koophuis mee waar je over twijfelt. Tijdens een bezichtiging zie je toch weer andere dingen dan online.

Maak een selectie van twee tot vier huizen en plan een afspraak in voor een bezichtiging.

Koophuis bezichtigen
Zorg altijd dat je het koophuis overdag kunt bekijken. Zo kun je beter beoordelen hoe het licht valt en zie je gebreken als scheuren en schimmels veel eerder. Neem de tijd om het koophuis te bekijken en laat wat je ziet goed inwerken. Neem altijd iemand mee. Samen zie je meer! Denk niet te makkelijk over verbouwingen. Ben je een beetje creatief dan kun je in elke ruimte wel een droomkamer zien maar het is ook fijn als een huis gewoon direct goed aan je wensen voldoet. Vergeet niet om ook een rondje door de buurt te lopen. Misschien ligt er om de hoek wel een prachtig park of ademt de wijk juist een sfeer uit die je niet prettig vind.

Kiezen
Zat tijdens de bezichtigingen jouw droomhuis er tussen? Ga niet over een nacht ijs met beslissen. Maak een afspraak voor een tweede bezichtiging en zorg ervoor dat je deze keer echt kritisch gaat kijken. Vraag zoveel mogelijk beschikbare informatie op bij de makelaar. Hoe zit het bijvoorbeeld met de VVE en hoe staat het met het onderhoud? Voorkom dat je voor onaangename verassingen komt te staan.

Kopen
Heb je de knoop definitief doorgehakt en jouw eerste koophuis gevonden? Dan is het tijd om terug te gaan naar de hypotheekverstrekker. Pas als de hypotheek helemaal rond is en het koopcontract getekend is de koop definitief. Dat mag gevierd worden!

Een eigen koophuis
Nu je de sleutel in handen hebt kun je gaan inrichten en verbouwen. Lees voor leuke tips over inrichting en klussen ook de andere blogs van Portaal. Ook over vaste lasten en onderhoud vind je nuttige blogs.

Veel woonplezier!

Reageer via Facebook